Sivityksen kehto

Etelä-Karjala-instituutin blogissa pohditaan ja kommentoidaan maakunnan ajankohtaisia teemoja. Blogissa instituutin asiantuntijat ottavat kantaa maakunnan ajankohtaisiin tapahtumiin, hankkeisiin ja ilmiöihin.
Kasvata Etelä-Karjalan sydämen sivistystä ja osallistu keskusteluun!

perjantai 29. tammikuuta 2010

Tappeluverta, tappeluverta?

Matkailu on ollut viime aikoina moneen otteeseen positiivisessa mielessä esillä Etelä-Karjalassa. Ensin saatiin uutisia Lappeenrannan lentokentästä, josta lentoyhtiö Air Baltic päätti aloittaa lennot Riikaan ja edelleen Keski-Eurooppaan. Vähän myöhemmin seurasi perässä Ryan Air ja ilmoitti aloittavansa lennot Lappeenrannasta Düsseldorfiin Saksaan vielä tänä keväänä. Viimeisimpänä suurena uutisena saatiin kuulla pari viikkoa sitten, että hotelli- ja matkailuyhtiö Holiday Club Resorts oli saanut kokoon rahoituksen Rauhan alueen kylpylähotellia varten ja maakunnan suurin matkailukeskittymä siirtyisi suunnitelmista toteutusvaiheeseen. Pitkään on Etelä-Karjalassa kasattu toiveita matkailun osalle ja ainakin nyt tulevaisuus näyttää lupaavalta.

Kävimme eilen työporukalla tutustumassa Etelä-Karjalan matkailun tämänhetkiseen vetonaulaan Imatran kylpylään. Meitä oli vastassa ja opasti aina niin ystävälliseen tapaansa kylpylän myyntipäällikkö Rauni Aineslahti. Hän kertoi, että kylpylässä uutiset Rauhan hankkeesta oli otettu myönteisesti vastaan. Vaikka kilpailua on luvassa ja veturiyrityksen paikka Rauhaan kaikella todennäköisyydellä menetetäänkin, tuo Rauhan hanke maakunnan matkailulle kaivattua lisävoluumia ja tunnettavuutta. Uusien matkailuyritysten ja matkailupalvelujen tuottajien lisäksi suurhanke tuo alueelle työtä, aluksi rakentajille ja myöhemmin matkailu- ja palvelualan työntekijöille. Iloisin mielin poistuimme kylpylästä, vaikka ilonpisaroista emme käyneetkään allasosastolla nauttimassa.

Tänään avasin Etelä-Saimaan ja silmiini osui mielipidepalstan otsikko ”Imatra vie hyödyn Rauhan matkailijoista”. Ihmetellen luin eteenpäin Lappeenrannan kaupunginvaltuutettu Teppo Puhakan kirjoitusta, jossa hän epäili, että hyöty Rauhan matkailukeskuksesta kohdistuu sijaintikunta Lappeenrannan sijaan Imatralle: ”Olemme tekemässä hyvän palveluksen Imatran kauppiaille ja matkailulle. Imatra varmaan ottaa kiitollisena vastaan tämän Lappeenrannan tekemän päätöksen, nyt voi vain toivoa että yhteistyö alkaa myös jätevesiasioissa.” Puhakan mukaan kylpylän tuleva asiakaskunta vie roponsa Imatran keskustaan tutustumalla siellä matkailunähtävyyksiin ja hoitamalla siellä tuliaisostoksensa. Lappeenranta jää nuolemaan näppejään jos ei ydinkeskustaa saada nopeasti elinvoimaisemmaksi.

Kirjoituksesta jäi tyhjä olo. Puhakka ajaa varmasti tärkeää asiaa, Lappeenrannan ydinkeskustan elävöittämistä ja palvelujen, kuten monitoimihallin saamista kaupunkiin. Onko sitä kuitenkaan pakko tehdä vanhan Imatra-Lappeenranta kaksinkamppailun nojalla? Pitääkö näinkin positiivisesta asiasta hakea tieten tahtoen jotakin negatiivista? Tulevia matkailijoita riittää varmasti molempiin kaupunkeihin ja vaurautta virtaa niin Rauhasta pohjoiseen kuin etelään. Olkoon rauha Rauhassa ja sitä ympäröivässä maakunnassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti